Άδεια αιμοδοσίας εργαζομένου

ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ Ν.4554/2018 ΆΡΘ. 68
Κάθε εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα ο οποίος προσφέρει αίμα, δικαιούται άδεια αιμοδοσίας μίας ημέρας με αποδοχές, κατά την ημέρα της αιμοληψίας.

Αν υπάρχουν ταυτόχρονα πολλά αιτήματα για άδεια αιμοδοσίας, ο εργοδότης μπορεί σε συνεννόηση με τον εργαζόμενο και ανάλογα με τις ανάγκες του προγράμματος εργασίας, να χορηγήσει την παραπάνω άδεια εντός δέκα ημερών, από την ημέρα της αιμοληψίας.
Ο εργαζόμενος πρέπει να προσκομίσει στον εργοδότη σχετική βεβαίωση του νοσηλευτικού ιδρύματος, στο οποίο πραγματοποιήθηκε η αιμοληψία.
Η ίδια άδεια χορηγείται και στην περίπτωση λήψης αιμοπεταλίων.
Απαραίτητη προϋπόθεση για τη χορήγηση της άδειας αυτής στον εργαζόμενο, είναι η έγκαιρη ενημέρωση του εργοδότη τουλάχιστον πέντε εργάσιμες ημέρες πριν την πραγματοποίηση της αιμοληψίας, εκτός κι αν υπάρχουν ανάγκες κάλυψης έκτακτων περιπτώσεων.
Ο εργαζόμενος μπορεί να κάνει χρήση του δικαιώματος της ειδικής άδειας αιμοληψίας το ανώτερο δύο φορές το χρόνο.

Ν. 4674/2020 «Στρατηγική Αναπτυξιακή Προοπτική των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Ρύθμιση ζητημάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών και άλλες διατάξεις» – Ρυθμίσεις θεμάτων αδειών δημοσίων υπαλλήλων

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α’

ΑΔΕΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΕΙΣ ΜΟΝΙΜΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΜΕ ΣΧΕΣΗ ΙΔΑΧ

4.ΕΙΔΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΛΟΓΩ ΑΙΜΟΛΗΨΙΑΣ Ή ΛΗΨΗΣ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΩΝ

Με τη νέα παράγραφο 5 του άρθρου 50 του ΥΚ αφενός προβλέπεται πλέον ρητά η δυνατότητα χορήγησης της άδειας και στους δότες αιμοπεταλίων, αφετέρου προβλέπεται ανώτατο ετήσιο όριο χορήγησης της άδειας αυτής.

Ειδικότερα, υπάλληλος που ανταποκρίνεται σε πρόσκληση από υπηρεσία αιμοληψίας για κάλυψη έκτακτης ανάγκης, καθώς και υπάλληλος, ο οποίος μετέχει σε οργανωμένη ομαδική αιμοληψία ή σε διαδικασία παροχής αιμοπεταλίων, δικαιούται ειδικής άδειας απουσίας με πλήρεις αποδοχές δύο (2) ημερών για έξι (6) κατ’ ανώτατο όριο το χρόνο αιμοληψίες ή παροχή αιμοπεταλίων.

Επισημαίνεται ότι το ως άνω προβλεπόμενο ανώτατο ετήσιο όριο αφορά συνολικά και τις αιμοληψίες ή παροχές αιμοπεταλίων.

Υ.Α. Αριθμ. Φ. 400/34/292616/Σ4753 ΦΕΚ 2808/Β/06-09-2016

Ρύθμιση των ειδών των αδειών του στρατιωτικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, των κατηγοριών του δικαιούμενου προσωπικού, των προϋποθέσεων, της διάρκειας, καθώς και κάθε άλλου αναγκαίου ζητήματος για τη χορήγησή τους στο στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων

Άρθρο 7 Άδεια απουσίας λόγω αιμοδοσίας 1. Στα στελέχη των ΕΔ, καθώς και στους Επαγγελματίες Οπλίτες μετά την ορκωμοσία τους, χορηγείται αυτοτελώς για κάθε αιμοδοσία άδεια απουσίας διάρκειας τριών (3) εργάσιμων ημερών, με αποδοχές, από το όργανο που έχει το δικαίωμα χορήγησης κανονικής άδειας, εφόσον η αιμοδοσία δεν πραγματοποιείται για σύζυγο ή συγγενή εξ αίματος ή εξ αγχιστείας πρώτου και δεύτερου βαθμού. 2. Ως πρώτη ημέρα άδειας λογίζεται η ημέρα της αιμοδοσίας. Για αιμοδοσία, η οποία γίνεται για σύζυγο ή συγγενή εξ αίματος ή εξ αγχιστείας πρώτου και δεύτερου βαθμού, το προσωπικό της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου δικαιούται να απουσιάζει από τη Μονάδα-Υπηρεσία του μόνο κατά την ημέρα της αιμοδοσίας. 3. Για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου, στον όρο αιμοδοσία συμπεριλαμβάνεται και η αιμοπεταλιοαφαίρεση. Άρθρο 8 Άδεια απουσίας σε δωρητές μυελού των οστών Στα στελέχη των ΕΔ, καθώς και στους Επαγγελματίες Οπλίτες μετά την ορκωμοσία τους, χορηγείται αυτοτελώς: α. Για κάθε συλλογή αιμοποιητικών κυττάρων από το μυελό των οστών, άδεια απουσίας διάρκειας πέντε (5) ημερολογιακών ημερών, με αποδοχές,, από το όργανο που έχει το δικαίωμα χορήγησης κανονικής άδειας. Ως πρώτη ημέρα άδειας λογίζεται η ημέρα της μυελοδοσίας. β. Για κάθε συλλογή αιμοποιητικών κυττάρων μέσω αιμοδοσίας, χορηγείται, άδεια απουσίας διάρκειας δύο (2) εργάσιμων ημερών, με αποδοχές από το όργανο που έχει το δικαίωμα χορήγησης κανονικής άδειας, εφόσον η αιμοδοσία δεν πραγματοποιείται για σύζυγο ή συγγενή εξ αίματος ή εξ αγχιστείας πρώτου και δεύτερου βαθμού. Ως πρώτη ημέρα άδειας λογίζεται η ημέρα της αιμοδοσίας και ως δεύτερη η αμέσως επόμενη εργάσιμη ημέρα. Για αιμοδοσία προς συλλογή αιμοποιητικών κυττάρων, η οποία γίνεται για σύζυγο ή συγγενή εξ αίματος ή εξ αγχιστείας πρώτου και δεύτερου βαθμού, το προσωπικό του παρόντος άρθρου δικαιούται να απουσιάζει από τη Μονάδα-Υπηρεσία του κατά την ημέρα της αιμοδοσίας και την αμέσως επομένη.

Ν. 3528/2007 Κύρωση του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ.

ΑΔΕΙΕΣ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΕΩΝ (Άρθρο 50 του Ν. 3528/2007 ΦΕΚ 26/Α/9-2-2007) Όλες οι παρακάτω άδειες διευκολύνσεων χορηγούνται από τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Ζ) Ειδική αιμοδοτική άδεια (Άρθρο 50, παρ.5 του Ν.3528/2007) · Εκπαιδευτικός που δίνει αίμα για ασθενή του συγγενικού του περιβάλλοντος, δικαιούται να απουσιάσει από το σχολείο κατά την ημέρα αιμοδοσίας (Φ351/5/33/Δ1/1207/23-1-1998). · Εκπαιδευτικός που ανταποκρίνεται σε πρόσκληση υπηρεσίας αιμοδοσίας για κάλυψη έκτακτης ανάγκης, καθώς και εκπαιδευτικός που συμμετέχει σε οργανωμένη ομαδική αιμοληψία, δικαιούται να απουσιάσει από το σχολείο πέραν της ημέρας αιμοδοσίας, δύο (2) επιπλέον ημέρες (άρθρο 50, παρ. 5 του Ν. 3528/07). Την άδεια αυτή δικαιούται και ο εκπαιδευτικός που προσέρχεται σε οποιοδήποτε κέντρο αιμοληψίας από δική του πρωτοβουλία για να προσφέρει αίμα. Στην περίπτωση αυτή οφείλει να προσκομίσει σχετική βεβαίωση του νοσηλευτικού ιδρύματος. Η άδεια αυτή χορηγείται και στην περίπτωση λήψης αιμοπεταλίων.

ΑΔΕΙΕΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που προσλαμβάνονται, για να καλύψουν πρόσκαιρες ανάγκες, υπάγονται στο κεφάλαιο Δ΄ του Ν. 993/79 «Περί του επί συμβάσει εργασίας ιδιωτικού δικαίου προσωπικού του Δημοσίου κ.λπ.» (ΦΕΚ 281/79 τ. Α΄, όπως κωδικοποιήθηκε με το Προεδρικό Διάταγμα 410/1988). Συμπληρωματικά εφαρμόζονται οι διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας για τη σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, εφόσον δεν ορίζεται διαφορετικά στο ΠΔ 410/1988 (άρθρο 89 του ΠΔ 410/1988). Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί δικαιούνται τις παρακάτω άδειες για κάθε περίπτωση:

δ. Στους εθελοντές αιμοδότες χορηγείται άδεια δύο (2) εργάσιμων ημερών σε περίπτωση συμμετοχής τους σε αιμοδοσία. Οι δύο αυτές ημέρες άδειας χορηγούνται πέραν της ημέρας αιμοδοσίας και μπορούν να ληφθούν είτε συνεχόμενα με το χρόνο της αιμοδοσίας ή οποτεδήποτε μέσα στο χρονικό διάστημα της σύμβασής τους.

Αφήστε μια απάντηση