Ενημέρωση Δοτών Αιμοπεταλίων

Ποιος μπορεί να δώσει αιμοπετάλια;

Κάθε υγιές άτομο ηλικίας από 18 έως 50 ετών.

Για να γίνετε αιμοπεταλιοδότης θα πρέπει να έχετε δώσει τουλάχιστον μια φορά ολικό αίμα, χωρίς πρόβλημα.

Σε γενικές γραμμές ισχύουν οι περιορισμοί που ισχύουν για το ολικό αίμα. Πρέπει να είστε καλά στην υγεία σας, με βάρος πάνω από 50 κιλά, να μην παίρνετε σε χρόνια βάση φαρμακευτική αγωγή και να μην έχετε πάρει τις τελευταίες 5-6 ημέρες ασπιρίνη, άλλα αντιαιμοπεταλιακά ή αντιφλεγμονώδη. Επιπλέον χρειάζεται να έχετε «καλές» φλέβες και αριθμό αιμοπεταλίων πάνω από 170.000-180.000/ml. Γυναίκες με περισσότερες από 2 κυήσεις δεν δίνουν αιμοπετάλια. Να είναι ξεκούραστος και να έχει κοιμηθεί καλά την προηγούμενη ημέρα. Να έχει πάρει κανονικό πρωινό την ημέρα της αιμοπεταλιαφαίρεσης (προτιμάται η λήψη γαλακτοκομικών γάλα, τυρί, γιαούρτι πλούσιων σε ασβέστιο την ίδια ή και τις προηγούμενες ημέρες.

Κάθε πότε μπορώ να δίνω αιμοπετάλια;

Εξαρτάται από το πότε και τι άλλο παράγωγο αίματος δώσατε.

Μεταξύ δύο αιμοπεταλιαφαιρέσεων χρειάζεται να μεσολαβούν τουλάχιστον 15 ημέρες. Δεν επιτρέπεται να γίνουν περισσότερες από δύο αιμοπεταλιαφαιρέσεις σε μία εβδομάδα, ούτε περισσότερες από 24-26 αιμοπεταλιαφαιρέσεις σε ένα χρόνο.

Εάν δίνω αιμοπετάλια μπορώ να δίνω και ολικό αίμα;

Ναι αρκεί να μεσολαβεί διάστημα ενός μηνός από την αιμοπεταλιαφαιρέση.

Πόσο καιρό μετά τη δωρεά ολικού αίματος μπορώ να δώσω αιμοπετάλια;

Ένα έως δύο μήνες.

Με ποιον τρόπο θα δώσω αιμοπετάλια;

Αφού ξαπλώσετε δίπλα σε ένα ειδικό μηχάνημα, γίνεται φλεβοκέντηση και από μια μικρή ποσότητα αίματος που περνάει συνεχώς μέσα στο μηχάνημα, διαχωρίζονται αυτόματα τα αιμοπετάλια. Μόλις συλλεχθεί η κατάλληλη ποσότητα αιμοπεταλίων, τα ερυθρά και το πλάσμα επιστρέφονται πίσω στον αιμοδότη (μέσω της ίδιας γραμμής, δεν χρειάζεται άλλο τρύπημα). Αυτό γίνεται σε συνεχείς κύκλους αφαίρεσης – επιστροφής αίματος.

Πόσο διαρκεί η διαδικασία; Περίπου 1 ώρα έως 1 ώρα και 30 λεπτά.

Ποιους κινδύνους διατρέχω;

Στο αίμα μας υπάρχει περίσσεια αιμοπεταλίων, έτσι ώστε να μπορεί να αφαιρεθεί ορισμένος αριθμός χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα για το δότη. Ο αριθμός αιμοπεταλίων αποκαθίσταται μέσε σε λίγες ημέρες. Η όλη διαδικασία είναι πολύ ασφαλής. Η τελική ποσότητα αίματος που αφαιρείται είναι μικ΄ρη και έτσι δεν υπάρχει κίνδυνος ζάλης ή λιποθυμίας και δεν πέφτει ο αιματοκρίτης. Πολύ σπάνια μπορεί να παρατηρηθούν μουδιάσματα (αιμωδίες) γύρω από το στόμα ή στα δάχτυλα ή αίσθημα ψύχους στο χέρι που έχει τη βελόνα. Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, σας επιβλέπει εξειδικευμένο προσωπικό, στο οποίο αναφέρετε οτιδήποτε.

 

Πως μπορώ να γίνω δότης αιμοπεταλίων;

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι, σε αντίθεση με το αίμα, τα αιμοπετάλια δεν μπορούν να διατηρηθούν για περισσότερο από 5 ημέρες μετά τη λήψη τους. Για αυτόν το λόγο, θα δίνετε αιμοπετάλια όταν υπάρχει ανάγκη και σας καλεί η Υπηρεσία Αιμοδοσίας.

Αρχικά γίνεται μια αιμοληψία για εργαστηριακές εξετάσεις (αριθμός αιμοπεταλίων, αιματοκρίτης, ιολογικός ορολογικός έλεγχος) και εφόσον τα αποτελέσματα το επιτρέπουν, γίνεται η αιμοπεταλιαφαίρεση.

 

Που χρησιμοποιούνται τα αιμοπετάλια;

Τα αιμοπετάλια παίζουν σημαντικό ρόλο στην πήξη του αίματος και προφυλάσσουν από σημαντική αιμορραγία.  Τα αιμοπετάλια τα χρησιμοποιούμε σε ασθενείς που λαμβάνουν χημειοθεραπεία (καρκινοπαθείς), σε ασθενείς με αιματολογικές κακοήθειες (λευχαιμίες – λεμφώματα), σε άτομα με συγγενή ή επίκτητη διαταραχή των αιμοπεταλίων (μειωμένος αριθμός ή κακή λειτουργικότητα), σε ασθενείς που υποβάλλονται σε εγχειρήσεις ανοιχτής καρδιάς και σε ποικίλα παθολογικά και χειρουργικά περιστατικά.

 

Εφόσον επιθυμείτε να γίνετε αιμοπεταλιοδότης, επικοινωνήστε μαζί μας . Είμαστε πρόθυμοι να σας λύσουμε κάθε απορία σας.

πηγή: ΕΚΕΑ, ΠΟΣΕΑ

αιμοπετάλια

Δότης Αιμοπεταλίων

ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΑΦΑΙΡΕΣΗ

 

ΧΑΣΙΜΟΤΟ

ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ

 

ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ – ΥΠΕΡΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΑΙΜΙΑ

Χρειάζεται προσοχή μήπως υπάρχουν συμπτώματα ή καρδιαγγειακή νόσος. Αν λαμβάνονται προληπτικά στατίνες, δεν υπάρχουν παρενέργειες και είναι ασυμπτωματικός, γίνεται δεκτός ακόμη και αν βρίσκεται υπό θεραπεία.

ΠΙΕΣΗ

Δεκτός αν δεν υπάρχει καρδιακό πρόβλημα και η πίεση είναι 10-180 mmHg συστολική και 50-100 mmHg διαστολική. Αποκλείεται αν η αιτία της υπέρτασης είναι υπό διερεύνηση. Δεκτός αν παίρνει αντιυπερτασικά τα οποία δεν έχει αλλάξει σε τύπο ή δόση τις τελευταίες 4 εβδομάδες και η πίεση είναι στα επιτρεπτά όρια.

Θεραπεία Υπέρτασης. Δεκτός αν δεν υπάρχουν καρδιαγγειακά προβλήματα και ρυθμίζεται με διουρητικά. Αποκλείεται αν παίρνει β-blockers και έχει λιγότερους από 60 σφυγμούς. Αποκλείονται τα άτομα που έχουν κακοήθη υπέρταση (2004/33 ΕΚ).

 

ΘΡΟΜΒΩΣΗ

 

Αποκλείεται αν έχει θρομβοφιλία, αν η θρόμβωση αφορούσε στεφανιαία αγγεία, ή αν είχε δύο ή
περισσότερα επεισόδια θρόμβωσης.

Δεκτός αν είχε στο παρελθόν ένα μόνο επεισόδιο εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης ή αν είχε θρόμβωση αμφιβληστροειδούς εφόσον η αιτία που τις προκάλεσε δεν απαγορεύει την αιμοδοσία.

 

ΘΥΡΟΕΙΔΗΣ

 

Αποκλείεται αν υπάρχει κακοήθεια ή αν υπάρχει πρόβλημα και είναι υπό διερεύνηση.

Αποκλείεται αν παίρνει αντιθυρεοειδικά φάρμακα.

Δεκτός 24 μήνες μετά την διακοπή αντιθυρεοειδικων φαρ-
μάκων και εφόσον οι ορμόνες είναι σε φυσιολογικά επί-
πεδα.
Δεκτός 6 μήνες μετά την θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο.

Δεκτός αν παίρνει θεραπεία με θυροξίνη και τις 4 τελευταίες εβδομάδες η δόση είναι σταθερή και η στάθμη των ορμονών στο αίμα έχει ελεγχθεί και είναι φυσιολογική (ευθυρεοειδικός).

Δεκτός μετά 8 εβδομάδες από τότε που άρχισε για πρώτη φορά θεραπεία με θυροξίνη, η δόση είναι σταθερή και η στάθμη των ορμονών φυσιολογική.

 

ΦΑΡΜΑΚΑ ΓΙΑ ΔΙΑΒΗΤΗ (ζάχαρο)

Επιτρέπεται

  • Αγωγή με χάπια

Απαγορεύεται

  • Θεραπεία με ινσουλίνη

 

ΑΝΤΙΘΥΡΕΟΕΙΔΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

  • Αποκλεισμός αν δεν έχουν παρέλθει περισσότερα από 2 χρόνια από τη διακοπή της αντιθυρεοειδικής αγωγής (μεθιμαζόλη, καρβιμαζόλη, προπυλθειουρακίλη).

 

ΑΝΤΙΠΗΚΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ (εκτός των ΜΣΑΦ)

  • Δεκτός μόνο εφ’ όσον:
  1. Έχουν περάσει 7 ημέρες από το τέλος της αγωγής.
  2. Το αίτιο για το οποίο ο αιμοδότης έλαβε την αγωγή δεν είναι αίτιο αποκλεισμού.

 

ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ

  • Επιτρέπεται η αιμοδοσία μετά τη διακοπή τους, μετά από χρονικό διάστημα ανάλογα με το αίτιο για το οποίο τα είχε λάβει

ΦΑΡΜΑΚΑ ΓΙΑ ΑΚΜΗ

  • Ισοτρετινοΐνη: Απαιτείται διακοπή για ένα μήνα
  • Ασιτρετίνη: Απαιτείται διακοπή για δύο χρόνια
  • Ετρετινάτη: Απαγορεύεται η αιμοδοσία

 

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΚΟΡΤΙΖΟΝΗ

Απόλυτες αντενδείξεις

  • Θεραπεία με από του στόματος ή ενδομυϊκά κορτικοειδή , ή με κρέμες σε μεγάλο μέρος της επιφάνειας σώματος για πάνω από 3 εβδομάδες εντός των τελευταίων 6 μηνών.
  • Θεραπεία για οποιοδήποτε αυτοάνοσο νόσημα εντός των τελευταίων 12 μηνών.
  • Λιγότερες από 7 ημέρες από την ολοκλήρωση θεραπείας με per os ή ενέσιμα κορτικοειδή για άσθμα, αλλεργία ή οποιαδήποτε μυοσκελετική πάθηση.
  • Ανάγκη θεραπείας για πάνω από 6 μήνες εντός του τελευταίου έτους.

Κατά την κρίση του εξετάζοντα

  • Περιστασιακή χρήση κρεμών σε μικρή επιφάνεια σώματος δεν αποτελεί αντένδειξη.
  • Εισπνεόμενα κορτικοειδή για προφύλαξη.
  • Χρήση κολλυρίων, αποσυμφορητικών ή ωτικών σταγόνων που περιέχουν κορτικοειδή, για την αντιμετώπιση αλλεργικών καταστάσεων δεν αποτελεί αντένδειξη.
  • Πάροδος άνω των 7 ημερών από τη λήξη θεραπείας με ενδομυϊκά, περι- ή ενδοαρθρικά κορτικοειδή δεν αποτελεί αντένδειξη, εκτός αν αποτελεί αντένδειξη το ίδιο το μυοσκελετικό πρόβλημα.

Πηγή: ΕΚΕΑ