Από την Εφημερίδα xronos-kozanis.gr

Στη δράση συμμετείχε και ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Αλμωπίας «Προσφορά Ζωής» ο οποίος συνεργάζεται με τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Κοζάνης «Σταγόνα Ελπίδας» όπου τρεις γυναίκες έδωσαν αιμοπετάλια στο Γ.Ν.Θ. Γ.Παπανικολάου.


Η γενική γραμματέας του συλλόγου Μαρία Εγγλέζου τόνισε πως συντόνισαν αυτή τη δράση καθώς υπάρχει μεγάλη ανάγκη σε αίμα και αιμοπετάλια. «Σήμερα είναι η ημέρα της γυναίκας και η γυναίκα έχει πάρα πολλούς ρόλους. Ένας από αυτούς είναι και το να είναι εθελόντρια αίματος και αιμοπεταλίων» λέει χαρακτηριστικά. Ο σύλλογος είναι νεοσύστατος και μη κερδοσκοπικός και η συνεργασία του με την «Σταγόνα Ελπίδας» έγινε όταν τους προσέγγισαν για να πληροφορηθούν το πως δημιουργείται ένας σύλλογος και ποια είναι η σύσταση του και από τότε συνεργάζονται αδιάλλειπτα.

Η 43χρονη Μαρία Φουρνατζή ιδιωτική υπάλληλος από την Αριδαία, τονίζει πως είναι πολύ σημαντικό στις μέρες μας να δίνουμε αίμα και αιμοπετάλια, ειδικά τα τελευταία χρόνια της πανδημίας που κράτησε τον κόσμο μακριά από την προσφορά ζωής και τα νοσοκομεία είχαν πάρα πολλές ελλείψεις. «Ο κόσμος πρέπει να συγκινηθεί, να ευαισθητοποιηθεί και να αρχίσει να σκέφτεται το σύνολο, να σκέφτεται τις ανάγκες που μπορεί να έχουν οι γύρω τους και όχι μόνο τον εαυτό τους γιατί μπορεί όλοι κάποια στιγμή να βρεθούμε σε δύσκολη θέση» λέει χαρακτηριστικά η Μαρία.


Η 53χρονη Μαρία Κiρκενίδου δημοτική υπάλληλος από την Αριδαία, δηλώνει ευαισθητοποιημένη με τα θέματα υγείας γενικότερα, με την προσφορά ζωής, την αιμοδοσία, τα αιμοπετάλια. «Το καλύτερο δώρο για όλους τους ανθρώπους είναι η προσφορά ζωής. Οι γυναίκες είναι δύναμη, είναι δυνατές, είναι η χαρά της ζωής, είναι η ομορφιά της ζωής και σαν γυναίκα είμαι αγωνίστρια από παιδί» τονίζει η Μαρία.

«Έψαχνα να βρώ τι δώρο θα κάνω στον εαυτό μου την ημέρα αυτή και είπα πως το καλύτερο δώρο είναι αυτό, να νιώσω τα συναισθήματα του εθελοντισμού» λέει η 35χρονη Ναυσικά Αγιαννίτη από την Βέροια, μητέρα ενός δίχρονου αγοριού. Είναι η πρώτη φορά για τη Ναυσικά που δωρίζει αιμοποετάλια ενώ είναι αιμοδότρια εδώ και ένα χρόνο. «Άργησα αλλά το πήρα απόφαση και το κάνω» λέει η ίδια θέλοντας να παροτρύνει και άλλους να ακολουθήσουν τα βήματα της δείχνοντας τους πως όταν υπάρχει θέληση γίνονται όλα και πως ποτέ δεν είναι αργά. «Ο εθελοντισμός δεν κάνει καλό μόνο στον παραλήπτη αλλά κάνει καλό και στον αποστολέα καθώς του γεμίζει την καρδιά με απίστευτα συναισθήματα. Το να δωρίζεις κάτι το οποίο ο άλλος δεν το έχει τόσο όσο εσύ είναι κάτι πραγματικά μαγικό» λέει κλείνοντας.


Η Μαρία Γκανίδου Διευθύντρια της αιμοδοσίας του νοσοκομείου «Παπανικολάου» ανέφερε πως υπάρχουν πολύ μεγάλες ανάγκες σε αίμα και αιμοπετάλια. Οι εθελοντές στην Ελλάδα δεν φτάνουν και όταν θα παραστεί η οποιαδήποτε ανάγκη, αναγκάζονται να απευθυνθούν σε συνοδούς, συγγενείς και φίλους του εκάστοτε ασθενή. Πολύ σημαντικό ρόλο παίζουν οι σύλλογοι αιμοδοτών καθώς αυτοί είναι κοντά στην κοινωνία και πρέπει να κινητοποιηθούν και να πείσουν τους ώστε να περάσουν το μήνυμα της αιμοδοσίας αναφέρει η κ. Γκανίδου.


«Στις εκκλήσεις και τις αιμοδοσίες που κάναμε εκτός νοσοκομείου, η συμμετοχή των γυναικών ήταν μεγαλύτερη και αυτό δείχνει ότι οι γυναίκες είναι εδώ, δίνουν το παρόν, είναι δυνατές και θα συνεχίσουν να συμμετέχουν στα κοινά καθώς έχουν αυτό το δικαίωμα αλλά και την υποχρέωση» λέει κλείνοντας η κ. Γκανίδου.

Η διαδικασία λήψης των αιμοπεταλίων.
Η διαδικασία λήψης των αιμοπεταλίων είναι απλή, ανώδυνη και ακίνδυνη για τον δότη. Διαρκεί 30 έως 40 λεπτά της ώρας, και τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι αποστειρωμένα και μιας χρήσης. Από τη φλέβα του δότη παίρνεται ολικό αίμα σε ένα σύστημα ασκών, από το οποίο διαχωρίζονται τα αιμοπετάλια με τη βοήθεια ειδικού μηχανήματος, ενώ το υπόλοιπο αίμα επιστρέφεται στον δότη. Το όλο σύστημα είναι κλειστό, δηλαδή το αίμα του δότη ρέει πάντοτε σε αποστειρωμένο κύκλωμα και δεν
έρχεται ποτέ σε επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον. Αυτό εξασφαλίζει την πλήρη ασηψία και ασφάλεια του δότη.

Οι εθελοντές μπορούν να δίνουν χωρίς κανένα φόβο αιμοπετάλια όποτε και όσες φορές θέλουν, επειδή ο οργανισμός αναπληρώνει αμέσως τα αιμοπετάλια που αφαιρούνται.

Ωστόσο, η λήψη αιμοπεταλίων δεν επαναλαμβάνεται σε διάστημα μικρότερο από δύο εβδομάδες.

  • Η αιμοδοσία διαρκεί 10 έως 15 λεπτά, ενώ η λήψη αιμοπεταλίων 30 έως 40.
  • Ο δότης μπορεί να δίνει αιμοπετάλια (μέχρι και) κάθε δύο εβδομάδες, ενώ για το ολικό αίμα ο αντίστοιχος χρόνος είναι 3 μήνες.
  • Η ποσότητα των αιμοπεταλίων που λαμβάνεται από μια αιμοπεταλιοδοσία είναι πενταπλάσια εκείνης που λαμβάνεται από μια αιμοδοσία.


Θένια Βασιλειάδου xronos-kozanis.gr

Μπορείτε να διαβάσετε όλο το άρθρο εδώ https://xronos-kozanis.gr/tesseris-gynaikes-apo-tin-kozani-ekanan-doro-ston-eayto-toys-me-dorea-aimopetalion/?fbclid=IwAR2sLQdKaZ0bjKHckLVwWbcOBGVASS6-lmadTzhxk8GxwiGElA00QVa-yis