Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη 14/06/2023

Το σύνθημα για την εκστρατεία για την Παγκόσμια Ημέρα Αιμοδοτών για το 2023 είναι « Δώσε αίμα, δώσε πλάσμα, μοιράσου ζωή, μοιράσου συχνά ». Επικεντρώνεται σε ασθενείς που χρειάζονται δια βίου υποστήριξη μετάγγισης και υπογραμμίζει τον ρόλο που μπορεί να παίξει κάθε άτομο, δίνοντας το πολύτιμο δώρο του αίματος ή του πλάσματος. Υπογραμμίζει επίσης τη σημασία της τακτικής χορήγησης αίματος ή πλάσματος για τη δημιουργία ασφαλούς και βιώσιμης παροχής αίματος και προϊόντων αίματος που να είναι πάντα διαθέσιμα σε όλο τον κόσμο, έτσι ώστε όλοι οι ασθενείς που έχουν ανάγκη να λαμβάνουν έγκαιρη θεραπεία.

Κάθε μεμονωμένη δωρεά είναι ένα πολύτιμο δώρο που σώζει ζωές και η επαναλαμβανόμενη δωρεά είναι το κλειδί για την οικοδόμηση μιας ασφαλούς και βιώσιμης παροχής αίματος.

Οι στόχοι είναι:

  • γιορτάστε και ευχαριστήστε άτομα που δίνουν αίμα και ενθαρρύνουν περισσότερους ανθρώπους να γίνουν νέοι δότες.
  • ενθαρρύνει τα άτομα με καλή υγεία να δίνουν αίμα τακτικά, όσο συχνά είναι ασφαλές και δυνατό, για να μεταμορφώσει την ποιότητα ζωής των ασθενών που εξαρτώνται από μετάγγιση και να βοηθήσει στην οικοδόμηση ασφαλούς παροχής αίματος σε όλες τις χώρες του κόσμου.  
  • να τονίσουν τον κρίσιμο ρόλο των εθελοντικών μη αμειβόμενων τακτικών δωρεών αίματος και πλάσματος στην επίτευξη καθολικής πρόσβασης σε ασφαλή προϊόντα αίματος για όλους τους πληθυσμούς· και
  • κινητοποίηση υποστήριξης σε εθνικό, περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο μεταξύ των κυβερνήσεων και των αναπτυξιακών εταίρων για επενδύσεις, ενίσχυση και διατήρηση εθνικών προγραμμάτων αίματος.

Η χώρα υποδοχής της παγκόσμιας εκδήλωσης της Παγκόσμιας Ημέρας Αιμοδοτών 2023 είναι η Αλγερία μέσω της Εθνικής Υπηρεσίας Μετάγγισης Αίματος.

Πηγή: World Health Organization

Ο Σύλλογος “Προσφορά Ζωής” συμμετέχει στον εορταστό της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη 2023 με το μήνυμα “Δώσε αίμα, δώσε αιμοπετάλια, μοιράσου ζωή, μοιράσου συχνά”.

Γιορτάζουμε την ημέρα 10:00-14:30 και 17:30-21:00 στην πρώην Λέσχη αξιωματικών Αριδαίας  με λήψη δείγματος σιέλου για δωρεά μυελού των οστών και παράλληλα εκθέτονται ζωγραφιές των παιδιών σχολικής ηλικίας της Αλμωπίας όπως είδαν “την αιμοδοσία μέσα από τα μάτια των παιδιών”.

Επιτροπή από εικαστικούς θα υποδείξει τις 15 καλύτερες ζωγραφιές των παιδιών.

Στις 20:00 θα βραβευτούν οι νικητές.

Όλα τα παιδιά θα λάβουν έπαινο συμμετοχής.

Σας περιμένουμε!