Δότης αιμοπεταλίων

Δότες Αιμοπεταλίων

Μιλάμε για προσφορά αιμοπεταλίων, γνωστή σαν Αιμοπεταλιαφαίρεση, όταν τα αιμοπετάλια, συλλέγονται επιλεκτικά από το αίμα του εθελοντή αιμοδότη. Αποθηκεύονται και μεταγγίζονται σε ειδικές ομάδες ασθενών.

Η διαδικασία

Όπως και για κάθε προσφορά αίματος έτσι και σε αυτή την περίπτωση οι δότες πρέπει να πληρούν τα συγκεκριμένα κριτήρια αποδοχής.

Ολικό αίμα συλλέγεται σχεδόν με τον ίδιο τρόπο (μέσω ειδικού μηχανήματος)  όπως και σε μια απλή αιμοδοσία και στην συνέχεια διαχωρίζεται στα συστατικά του, πλάσμα, ερυθρά και αιμοπετάλια. Μόλις συλλεχθεί η κατάλληλη ποσότητα αιμοπεταλίων, τα ερυθρά και το πλάσμα επιστρέφονται πίσω στον αιμοδότη (μέσω της ίδιας γραμμής, δεν χρειάζεται άλλο τρύπημα). Η όλη διαδικασία διαρκεί περισσότερο από τη συνηθισμένη αιμοδοσία, περίπου μία ώρα.

Ο Σύλλογος μας, μετά από επικοινωνία με το Γ.Ν.Θ. Γ. Παπανικολάου, παρέχει τη μετάβαση και την επιστροφή από/προς το Νοσοκομείο. Εκεί κατά τη διάρκεια της αιμοπεταλιοαφαίρεσης μπορείτε να χαλαρώσετε, να διαβάσετε ένα βιβλίο, να συνομιλήσετε με άλλους δωρητές, να πιείτε τον καφέ σας, ή απλά να απολαύσετε λίγο χρόνο με τον εαυτό σας ενώ προσφέρετε τα αιμοπετάλια σας.

Παρακαλώ σημειώστε: οι δότες δεν μπορούν να πάρουν προϊόντα ασπιρίνης 48 ώρες πριν από τη δωρεά, καθώς επηρεάζει την ικανότητα πήξης των αιμοπεταλίων.

Σχετικά με τα αιμοπετάλια

Τα αιμοπετάλια παίζουν σημαντικό ρόλο στην πήξη του αίματος και προφυλάσσουν από σημαντική αιμορραγία. Οι μεταγγίσεις αιμοπεταλίων χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ασθενών με λευχαιμία, απλαστική αναιμία και άλλες αιματολογικές διαταραχές. Τα αιμοπετάλια είναι σημαντικά και σε διαδικασίες όπως χειρουργικές επεμβάσεις ανοιχτής καρδιάς.

  • Μπορείτε να δωρίσετε αιμοπετάλια κάθε 15 ημέρες, έως και 24 φορές το χρόνο.

Χρόνος Συντήρησης

Τα αιμοπετάλια που συλλέγονται έχουν μικρό χρόνο ζωής, μόλις πέντε ημέρες, για αυτόν τον λόγο πρέπει να συλλέγονται συχνότερα. Αυτή είναι και η αιτία που οι αιμοπεταλιοδότες καλούνται να προσφέρουν αιμοπετάλια νωρίτερα σε σχέση μα αυτούς που προσφέρουν ολικό αίμα.

Τα αιμοπετάλια βοηθούν στην πήξη του αίματος, και χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ασθενών με σοβαρές παθήσεις. Τα αιμοπετάλια πρέπει να παραχθούν από την αρχική μονάδα αίματος μέσα σε οκτώ ώρες από την αιμοληψία και φυλάσσονται σε θερμοκρασία δωματίου υπό συνεχή ανακίνηση ώστε να παραμένουν λειτουργικά. Ο χρόνος συντήρησης τους δεν ξεπερνά τις πέντε ημέρες.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΔΟΤΩΝ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΩΝ