Η Αλμωπία έδειξε ότι παράδοση και εθελοντισμός είναι ένα.

ΟΙ Μωμόγεροι Αλμωπίας, πολλοί από τους οποίους είναι μέλη του Δικτύου Αιμοπεταλίων Αλμωπίας,  αναβίωσαν το πανάρχαιο δρώμενο του δωδεκαήμερου σε όλο το Γ.Ν.Θ. Γεώργιος Παπανικολάου, με το χορευτικό και θεατρικό τμήμα με τον ήχο του αγγείου και του νταουλιού προσφέροντας ένα ωραίο θέαμα σε ασθενείς , νοσηλευόμενους και στο προσωπικό του νοσοκομείου.

Όλα αυτά σε συνεργασία των Μωμόγερων Αλμωπίας και των Φιλων Δικτύου Δοτών Αιμοπεταλίων Αλμωπίας και της Διεύθυνσης Αιμοδοσίας Γ. Παπανικολαου

Πιστοί στο έθιμο, αρκετοί Μωμόγεροι Αλμωπίας μπήκαν το πρωί της Δευτέρας 30 Δεκεμβρίου 2019 στο Γ.Ν.Θ. Γεώργιος Παπανικολάου και αναστάτωσαν μικρούς και μεγάλους. Για περισσότερο από μια ώρα η ομάδα των Μωμόγερων της Αλμωπίας, με αυτό το σατιρικό δρώμενο που συμβολίζει τη διαδικασία της αναγέννησης της φύσης, περιφερόταν στον αύλειο χώρο του Νοσοκομείου, με σκοπό να διασκεδάσει τους ασθενείς οι οποίοι παρακολουθούσαν από τα παράθυρα των θαλάμων.

Λίγα λόγια για το έθιμο των Μωμόγερων.

Το εθιμικό δρώμενο των Μωμόγερων, είναι εγγεγραμμένο στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας (ΟΥΝΕΣΚΟ, 2016) και είναι ένα ψυχαγωγικό έθιμο του δωδεκαημέρου που ξεκινάει την επομένη των Χριστουγέννων και τελειώνει τα Φώτα.

Συμβολίζει την αναγέννηση της φύσης,  με τους 12 χορευτές να αντιπροσωπεύουν τους 12 μήνες, ενώ η νύφη είναι το σύμβολο της γονιμότητας και της βλάστησης. Το κλέψιμο της από το διάβολο συμβολίζει την αρπαγή της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα. Η μουσική υπόκρουση θεωρείται απαραίτητο στοιχείο για κάθε παράσταση. Η σύγκρουση ενός νέου άντρα και ενός γέρου για την κατάκτηση της νύφης συμβολίζει την αλλαγή του παλιού χρόνου από τον νέο.

Δείτε φωτογραφικό υλικό κάνοντας κλικ ΕΔΩ

Δείτε τα βίντεο


Αφήστε μια απάντηση